Dia de les Nenes a les TIC

Dia de les Nenes a les TIC Dijous, Abril 25, 2024

El quart dijous d’abril, se celebra anualment el Dia Internacional de les Noies en les TIC. Aquest 2024, l’efemèride es commemora avui dijous 25 d’abril. La jornada busca encoratjar les vocacions tecnològiques entre les nenes i les noies del territori, erradicar la bretxa de gènere i donar visibilitat a noves dones referents.

En concret, el 21 d’abril de 2011 va ser la primera vegada que es va celebrar el Dia Internacional de les Noies en les TIC per iniciativa de la Unió Internacional de Telecomunicacions, un organisme especialitzat de les Nacions Unides. Des de llavors, organismes, entitats i col·lectius organitzen múltiples propostes, activitats i tallers.

En els últims anys, ha disminuït el nombre de dones que decideixen estudiar i dedicar-se a la informàtica i les tecnologies. I això, en un món tan digitalitzat com en el que vivim, no deixa de ser estrany.

La bretxa es fa encara més profunda quan parlem de generació de continguts, desenvolupament de pàgines web, creació de programari, aplicacions i altres elements digitals, àmbits en els quals els homes tenen molta més presència que les dones. Ocorre el mateix en l'àmbit de la ciència. Per això es va crear el Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència que se celebra l'11 de febrer.

Lema 2024 del Dia Internacional de les Nenes en les TIC: Lideratge

El tema de 2024 per a les celebracions del Dia de les Nenes en les TIC és "Lideratge", per a subratllar la necessitat d'establir forts models femenins en les carreres de ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques (STEM). Per a prosperar en STEM, és bona idea que les nenes i les dones joves coneguin a dones en posicions de lideratge, fomentant la inspiració i trencant les barreres que obstaculitzen el seu progrés.

« Enrere