Dia Mundial de la Contrasenya

Dia Mundial de la Contrasenya Dijous, Mar 2, 2024
Protegiu la vostra privadesa dedicant-vos un temps a actualitzar les contrasenyes. Eviteu els noms de mascotes o familiars, les dates importants i altra informació d'identificació.

Les contrasenyes les fem servir per protegir les parts més privades de les nostres vides i per protegir les nostres finances, els nostres registres de salut o potser només els nostres correus electrònics. El Dia Mundial de la Contrasenya ens recorda la importància d'aquestes petites claus criptogràfiques i el paper que juguen per assegurar-nos que mantenim segures les nostres vides, els lladres d'identitat són a tot arreu i les contrasenyes segures són la primera línia de defensa digital.

Història del Dia Mundial de la Contrasenya

Les contrasenyes han existit des que la gent ha estat guardant secrets. Tanmateix, la majoria de la gent pensa en elles com el que posem a la casella que segueix el nom d'usuari i el correu electrònic a tots aquests llocs web.

Però molt abans d'això, van tenir un paper igual d'important, especialment en l'espionatge i les societats secretes. Quan vulgueu assegurar-vos que la persona amb qui vau parlar era la persona que va enviar la vostra organització, li demanaríeu la contrasenya!

Les organitzacions secretes com els maçons i altres organitzacions fraternals també ho demanaven sovint abans de deixar-vos passar la porta. Sense una manera de mantenir els secrets en secret, no seria gaire una societat secreta, oi?

Avui en dia, aquestes coses són molt menys preocupants, però la protecció digital s'ha convertit en una cosa absolutament vital per al nostre dia a dia. De vegades només es tracta de protegir la nostra identitat a la plataforma web preferida i gairebé tothom té un compte de Facebook que ha de protegir.

El problema és que abans només necessiteu una o dues contrasenyes, la majoria de la gent en té desenes. Pitjor encara, el protocol d'aquests és sovint diferent, alguns requereixen certs caràcters (nombres, majúscules, símbols). Dificulta tenir una contrasenya universal i els experts en seguretat diuen que fer-ho és una idea poc recomanable.

El Dia Mundial de la Contrasenya es va impulsar per advertir al món i per difondre la consciència que tenir cura de les vostres contrasenyes és vital per protegir-vos contra un robatori d'identitat.

Les dades són en gran manera la moneda del món modern. Si els hackers a Internet poden accedir a les dades del vostre compte, poden suplantar la vostra identitat, robar les vostres dades i fins i tot emportar-se els vostres diners. A més, sovint poden fer tot això mentre cobreixen eficaçment les seves petjades. Fins i tot si volguéssiu anar darrere d'ells i recuperar els vostres diners, no podríeu.

Hi ha una estadística aterridora sobre l'estat actual de la seguretat de la nostra contrasenya. Business Insider va investigar per determinar fins a quin punt eren els comptes vulnerables i va descobrir que 10.000 de les contrasenyes més comunes permeten accedir al 98% de tots els comptes. En altres paraules, la majoria de la gent utilitza les mateixes contrasenyes, i moltes durant anys.

Els hackers professionals ho saben, i és part del motiu pel qual han tingut tant d'èxit durant els últims anys. El Dia Mundial de la Contrasenya, per tant, és un intent de retrocedir-ho. Els organitzadors volen educar el món sobre la importància de tenir una contrasenya segura. Una contrasenya que s'assembla a la vostra data de naixement o, la paraula "contrasenya" en si, és un pecat capital. Segons la seva opinió, les contrasenyes haurien de ser llargues, complexes i no s'assemblarien a paraules reals.

Els organitzadors del Dia Mundial de la Contrasenya també impulsen la idea de l'autenticació de dos factors. Com a persona alfabetitzada en informàtica, probablement ja us heu trobat amb aquest concepte. La idea és utilitzar dues formes de seguretat per augmentar les possibilitats que siguis tu intentant accedir al teu compte i no algú més.

L'autenticació de dos factors pot adoptar diverses formes. El més habitual consisteix a usar una contrasenya normal i, a continuació, enviar una alerta al telèfon per confirmar si realment estàs iniciant sessió. Si no és així, pots rebutjar la sol·licitud d'inici de sessió i canviar la teva contrasenya.

Curiosament, el dia pretén ser una celebració de contrasenyes fortes. Sembla un enfocament estrany, però quan hi penses, té molt sentit. Fem servir les nostres contrasenyes per protegir tota la nostra informació digital, des dels nostres perfils de xarxes socials fins als nostres comptes bancaris. Les contrasenyes són fonamentals per a la nostra seguretat i privadesa. Sense ells, som un llibre obert. Per tant, cada Dia Mundial de la Contrasenya és una oportunitat perquè la gent esbrini què és una contrasenya robusta i com emmagatzemar-la.

La idea va romandre inactiva durant la major part d'una dècada. Però aleshores el gegant dels semiconductors Intel va tornar a prendre la idea el 2013 com a part de les seves iniciatives de seguretat en curs. A partir d'aquest moment, l'esdeveniment va agafar protagonisme i ara els organitzadors han traçat un calendari de repeticions per als pròxims deu anys.

Serà interessant veure com evoluciona el Dia Mundial de la Contrasenya amb els temps. Ara mateix, un model de contrasenya inclou lletres, números, canvis de majúscules i símbols, però potser no sempre serà així en el futur. Qui sap com els ordinadors quàntics i la intel·ligència artificial canviaran el joc? Només haurem d'esperar i veure.

 

« Enrere