Demanda dels EUA contra Google per protegir el monopoli de publicitat i cerques

Demanda dels EUA contra Google per protegir el monopoli de publicitat i cerques Dimecres, Octubre 21, 2020

El Departament de Justícia dels EUA ha acusat Google de protegir el monopoli de publicitat i les cerques a Internet.

 

El Departament de Justícia, juntament amb onze Fiscals Generals de l’Estat, ha presentat una demanda antimonopoli civil al Tribunal de Districte de Colúmbia per evitar que Google mantingui il·legalment monopolis mitjançant pràctiques anticompetitives i d’exclusió en els mercats de publicitat i de cercadors.

Com a una de les empreses més riques del planeta amb un valor de mercat d’1 bilió de dòlars, Google és el porter del monopoli a Internet per a milers de milions d’usuaris i innombrables anunciants a tot el món. Durant anys, Google ha representat gairebé el 90 per cent de totes les consultes de cerca als Estats Units i ha utilitzat tàctiques anticompetitives per mantenir i ampliar els seus monopolis en publicitat de cerca i cerca.

Tal com s’al·lega a la denúncia, Google ha subscrit una sèrie d’acords d’exclusió que bloquegen col·lectivament les vies principals a través de les quals els usuaris accedeixen als motors de cerca i, per tant, a Internet, en exigir que Google s’estableixi com a motor de cerca predeterminat en milers de milions de dispositius mòbils i ordinadors de tot el món i, en molts casos, prohibint la preinstal·lació d’un competidor.

Aquestes i altres pràctiques anticompetitives perjudiquen la competència i els consumidors, reduint la capacitat de noves empreses innovadores per desenvolupar, competir i disciplinar el comportament de Google.

Google ha qualificat la demanda de "profundament defectuosa". Però l’acció de l’agència va suposar una nova era per al sector tecnològic. Reflecteix la frustració acumulada i bipartidista cap a un grapat d’empreses - Google, Amazon, Apple i Facebook en particular - que han evolucionat des de petites i escasses empreses fins a centrals mundials amb una influència excessiva sobre el comerç, la llengua, els mitjans de comunicació i la publicitat. Conservadors com el president Trump i liberals com la senadora Elizabeth Warren han demanat més restriccions sobre el Big Tech.

La demanda, que pot allargar-se durant anys, podria provocar una cascada d'altres demandes antimonopoli dels fiscals generals dels Estats. Al voltant de quatre dotzenes d’estats i jurisdiccions, incloses Nova York i Texas, han dut a terme investigacions paral·leles i s’espera que algunes d’elles presentin queixes separades contra l’aprofitament tecnològic de la companyia per a la publicitat en línia.

 

« Enrere