Girona vol ser seu del Centre de Blockchain de Catalunya

Girona vol ser seu del Centre de Blockchain de Catalunya Dimecres, Decembre 16, 2020

 

L’Ajuntament de Girona ha presentat candidatura perquè la ciutat sigui la seu del Centre de Blockchain de Catalunya (CBCat). L’equipament serà el punt neuràlgic encarregat d’instaurar la tecnologia del Blockchain i altres tecnologies descentralitzades a Catalunya per aconseguir una ràpida i completa digitalització del territori.

Una blockchain (cadena de blocs, en anglès), també coneguda per les sigles BC, és una base de dades distribuïda, formada per cadenes de blocs dissenyades per evitar-ne la modificació un cop que una dada ha estat publicada; emprant un segellat de temps confiable i enllaçant a un bloc anterior.Per aquesta raó, és especialment adequada per emmagatzemar de forma creixent dades ordenades en el temps i sense possibilitat de modificació ni revisió. Les dades emmagatzemades en la cadena de blocs normalment solen ser transaccions (financeres); per això, és freqüent anomenar a les dades, transaccions. No obstant, no és necessari que ho siguin. Realment podríem considerar que el que es registren són canvis atòmics de l'estat del sistema. Per exemple, una cadena de blocs pot ser usada per estampillar documents i securitzar-los enfront d'alteracions. La tècnica ja es va aplicar l'any 2000 amb el naixement de la xarxa Freenet, i el terme fou emprat el 2009 per Bitcoin.

Aquesta tecnologia serveix per a solucionar el problema de la confiança mitjançant la cooperació per a aconseguir objectius comuns. Utilitza matemàtiques avançades, criptografia, llenguatges de programació i la tecnologia de llibre de comptabilitat distribuïda (un tipus de computació).

« Enrere