Google News tornarà a Espanya després que s'hagin descartat els pagaments obligatoris als diaris.

Google News tornarà a Espanya després que s'hagin descartat els pagaments obligatoris als diaris. Dijous, Novembre 11, 2021

Espanya ha canviat la seva llei de drets d'autor d'acord amb la legislació de la UE.


Qui hauria de cobrar quan les grans plataformes tecnològiques agrupen notícies? Aquesta va ser la pregunta que va impulsar Google a tancar la seva plataforma Google News a Espanya el 2014, després que el país decidís que el gegant tecnològic nord-americà hauria de pagar una quota mensual als diaris espanyols. Google va anunciar fa uns dies que Google News tornarà a Espanya "a principis de l'any vinent" després que el govern d'Espanya hagi revisat les lleis de drets d'autor en línia d'acord amb la regulació de la UE.

La gran diferència des del punt de vista de Google és que ja no ha de pagar una quota a tota la indústria dels mitjans de l'estat Espanyol i pot negociar tarifes amb editorials individuals. És possible que alguns vulguin cobrar a Google per compartir històries a Google News, i Google pot pagar-les o excloure-les, depenent de les seves preferències. Sense cap mena de dubte, altres punts de venda renunciaran a aquestes tarifes, si jutgen que el trànsit que ofereix Google News supera la pèrdua d'ingressos publicitaris.

Google ha informat que treballarà en els pròxims mesos amb els editors "per arribar a acords que cobreixin els seus drets segons la nova llei". Però intenteu endevinar quin costat de la taula de negociació tindrà la part més forta.

Realment, però, el retorn de Google News a Espanya és només una escaramussa en una llarga batalla entre la indústria dels mitjans d'Europa i la Big Tech. El primer es queixa que Internet ha minat el seu model de negoci i que els beneficis d'aquesta nova economia han estat aspirats per Google i eles seves filials. Aquest últim respon: "Ah, bé, sí, suposo que sí, ho sento", i obre alguns dels seus megues recursos a diverses iniciatives de "periodisme sostenible". No ha estat precisament una solució feliç, especialment per a les empreses de mitjans.

Per intentar reequilibrar el terreny de joc, molts països han aprovat o jugat amb una legislació similar a la d'Espanya en els darrers anys, com ara Alemanya i Bèlgica. El 2019, aquests esforços es van incorporar a una reforma a tota la UE de la llei de drets d'autor en línia coneguda com a Directiva de drets d'autor.

Si recordeu aquesta legislació, probablement serà pel seu nom "filtre de càrrega", una disposició que, en la seva pitjor lectura, requereix que les plataformes tecnològiques comprovin totes les dades penjades als seus llocs amb continguts protegits per drets d'autor. (La dificultat d'implementar aquesta disposició s'il·lustra de manera útil pel fet que la Comissió de la UE està demandant actualment els seus propis membres per no fer-ho.) No obstant això, la Directiva sobre drets d'autor també tractava els pagaments a les empreses de mitjans per l'ús del seu contingut, i és aquesta part de la legislació —que Espanya va adoptar recentment a la legislació nacional— la que finalment ha portat al retorn de Google News.

Està lluny de ser l'únic intent dels països per donar més poder a les seves indústries de notícies malaltes però vitals. El 2020, Google va anunciar nous pagaments a editors d'Alemanya, Austràlia i Brasil, i a principis d'aquest any va signar un acord similar amb diaris francesos (també en resposta a la Directiva de drets d'autor de la UE). Sens dubte, aquests acords es continuaran aprovant i després aniran sent substituïts a mesura que la indústria de les notícies canviï i evolucioni.

 

« Enrere