Windows 3.1 compleix 30 anys i algunes de les seves funcions segueixen presents avui

Windows 3.1 compleix 30 anys i algunes de les seves funcions segueixen presents avui Dimecres, Abril 13, 2022

Ara fa 30 anys, el 6 d'abril de 1992, Microsoft va llançar Windows 3.1; El producte de programari que van portar l'empresa a experimentar els més alts nivells d'èxit, mantenint la seva plataforma competitiva amb el Mac OS i obrint el camí perquè Windows domines els ordinadors.

Amb el llançament de Windows 3.1, Microsoft va ser capaç de crear molta il·lusió al mercat del PC. En aquesta versió de Windows, van poder solucionar la majoria dels errors i debilitats de Windows 3.0 i afegir noves funcions atractives. Això va portar a les empreses d'informàtica i als clients que abans dubtaven a escollir Windows.

Amb aquest sistema operatiu Microsoft va sé capaç d'incloure noves funcions que van revolucionar la indústria informàtica del moment i algunes encara són presents a la darrera versió de popular SO:

OLE: aquesta característica s'anomena: Object Linking and Embedding. Windows 3.1 va permetre als usuaris importar elements com ara text, fitxers d'àudio, imatges i més a altres aplicacions de Windows per primera vegada mitjançant arrossegar i deixar anar. Per exemple, es podia importar una imatge al fitxer de text de Microsoft Word. Però aquesta no era tota la història. El camí d'aquest element estava enllaçat. És a dir, fent un canvi al fitxer original, aquest canvi també es podia fer a l'element enllaçat. Això vol dir que si importeu un fitxer d'imatge a Microsoft Word d'aquesta manera i després editeu la imatge, aquest canvi també s'aplicarà al vostre Word.

Registre de Windows: Windows Register es va presentar per primera vegada a Windows 3.1. Aquesta innovació es pot considerar com una base de dades oculta de Windows per aplicar personalitzacions i manipular la configuració. Han passat 30 anys des d'aquella data i el registre continua sent un dels components principals de l'última versió de Windows 11.

Panell de control modular: Windows 3.1 per primera vegada va permetre als desenvolupadors de programari afegir nous elements al tauler de control de Windows afegint fitxers CPL específics dins de la carpeta del sistema de Windows.

Dr Watson: Un altre nou invent de Microsoft a Windows 3.1 va ser la presentació del programa Dr. Watson que va ajudar els usuaris a detectar possibles fallers i errors. Aquesta aplicació enregistrava realment els errors perquè es poguessin reportar i corregir més tard. La característica del Dr. Watson es va mantenir durant diversos anys en versions posteriors de Windows.

El llegat de Windows 3.1

Windows 3.1 va ser un èxit i era perfecte per a la suite de Microsoft. La companyia va vendre més de 3 milions de còpies només en els primers tres mesos. Gràcies a Windows 3.1, molts ordinadors nous es van lliurar al client per primera vegada amb Windows, fet que va fer que Windows fos molt més utilitzat.

Per descomptat, cal saber que Windows no era l'únic sistema operatiu gràfic en aquell moment. Windows 3.1 va haver de competir amb IBM OS/2.2.0, que es va presentar només uns mesos abans el març de 1992. Finalment, els clients i les empreses de Windows van preferir el nou sistema operatiu IBM. Però el sistema operatiu gràfic d'IBM també va competir durant diversos anys i va ser una opció seriosa i potent.

L'octubre de 1992, Microsoft va llançar Windows per a grups de treball, que inclou una connectivitat de xarxa millorada a Windows 3.1. Aquest Windows podria ser una opció útil per a moltes empreses. El novembre de 1992, Microsoft va llançar la versió 3.11 de Windows, que intentava solucionar molts dels errors de Windows 3.1. Exactament, el mateix mes, Microsoft va llançar Windows 3.2 per primera vegada a la Xina. Aquesta versió era en realitat la mateixa que Windows 3.1, que també suportava el xinès simplificat. No cal dir que l'èxit de Windows 3.1 va obrir el camí per al llançament de Windows 95 tres anys més tard.

Encara que el suport oficial de Microsoft per a Windows 3.1 va acabar l'any 2001, els nostàlgics de Windows encara podem instal·lar-lo a l'iPad o utilitzar emuladors. També hi ha disponible un gestor de fitxers d'estil Windows 3.1 a Windows 11, que podeu comprar a la botiga de Windows. Curiosament, alguns encara estan fent nous jocs per a aquest sistema operatiu! De totes maneres, feliç aniversari a Windows 3.1!

 

« Enrere