Neix l’Aliança AINA amb l’objectiu de potenciar el català a internet i al món tecnològic

Neix l’Aliança AINA amb l’objectiu de potenciar el català a internet i al món tecnològic Dissabte, Setembre 16, 2023El Govern i la GSMA es comprometen a promoure l’ús de les eines digitals basades en intel·ligència artificial per incrementar l’ús de les llengües minoritàries arreu del món

La Generalitat i la GSMA han signat aquest dijous un acord pel qual ambdues institucions es comprometen a promoure el català en l’àmbit tecnològic i digital a través del projecte AINA. El document suposa la posada en marxa de l’Aliança AINA, una iniciativa que pretén exportar arreu del món les eines i solucions desenvolupades pel projecte liderat pel Barcelona Supercomputing Center (BSC), amb la voluntat de convertir el català en una llengua competitiva i ben equipada a internet.

A efectes pràctics, aquest acord implica que la generalitat i la GSMA promouran de manera conjunta el projecte AINA en el Mobile World Congress Barcelona i en el Programa Ministerial que s’hi durà a terme. A més, també es duran a terme “un o més” casos d’estudi a la GSMA Foundry, un espai d’innovació tecnològica de l’entitat.

“Som un Govern que té entre les seves prioritats defensar l’ús del català, i això, en el present i en el futur immediat, implica ajudar la nostra llengua a ser present en la dimensió digital, en l’ús de tecnologies que cada cop tenen més presència en les nostres vides”, ha declarat el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent. Per la seva banda, el conseller delegat de la GSMA, John Hoffman, ha assegurat que l'acord és “un excel·lent marc de col·laboració que pot promoure i preservar la històrica llengua catalana al món digital”.

Tot i que la iniciativa ha nascut amb el català com a nucli central, l’Aliança AINA està oberta a altres llengües minoritàries que vulguin reforçar la seva presència digital a través de la intel·ligència artificial. L’objectiu no és altra que els parlants d’aquests idiomes puguin gaudir dels beneficis que atorguen la intel·ligència artificial i altres tecnologies emergents sense haver de renunciar a la llengua materna.

Font: Metadata.cat

 

 

« Enrere