Catalunya lidera una nova aliança internacional per promoure les tecnologies emergents

Catalunya lidera una nova aliança internacional per promoure les tecnologies emergents Dijous, MArç 28, 2024

Una dotzena de regions col·laboraran per millorar les polítiques públiques en els camps de la IA, la ciberseguretat, el ‘new space’, la quàntica i el dret digital

El govern de la Generalitat ha impulsat l’Aliança de Tecnologies Disruptives i Emergents (Disruptive & Emerging Technology Alliance, DETA, en les seves sigles en anglès), una nova coalició de 13 governs regionals d’arreu del món per impulsar les noves tecnologies a través de polítiques públiques. El projecte té un doble objectiu: compartir coneixements per treure el màxim profit en les accions legislatives que afectin el món tecnològic i guanyar força i respecte en les converses i debats que es mantinguin amb multinacionals del sector i grans reguladors internacionals.

La DETA se centrarà en cinc camps de treball principals: la intel·ligència artificial, la ciberseguretat, la nova economia de l’espai (new space), les tecnologies quàntiques i el dret digital i la regulació tecnològica. Per cadascun d’elles es crearà un grup de treball que estarà liderat pels governs, però que també implicarà la indústria, l’acadèmia i la societat civil.

L’aliança s’ha fet pública amb la inscripció de 13 governs regionals provinents d’Europa, Amèrica, Àfrica i Àsia, amb la voluntat de sumar noves regions i estats, sempre que mostrin un “clar compromís amb els valors democràtics, els drets humans i la diversitat cultural i lingüística”. En l’actualitat, a més a més de Catalunya, els membres de la DETA són els governs d’Emília-Romanya (Itàlia), Flandes (Bèlgica), Hessen (Alemanya), Occitània (França), Escòcia i Gal·les (Regne Unit), el Quebec (Canadà), Costa Rica, la província de Buenos Aires (Argentina), Gyeonggi (Corea del Sud), Kyoto (Japó) i Western-Cape (Sud-àfrica).

Com a impulsora de l’aliança, i segons han escollit els seus membres, el govern català serà el primer a ocupar la presidència rotatòria de la nova entitat, durant els anys 2024 i 2025, que internament estarà liderada pel departament d’Empresa i Treball a través de la secretaria de Polítiques Digitals. La primera cimera ministerial de la DETA se celebrarà el 6 i 7 de novembre de 2024 a Barcelona, coincidint amb la celebració de l’Smart City Expo World Congress.

 

Font: Metadata

« Enrere