Google confirma l’avanç de la “supremacia quàntica”.

Google confirma l’avanç de la “supremacia quàntica”. Dijous, Octubre 24, 2019

Google ha anunciat oficialment que assolit la “supremacia quàntica” en un article publicat a la revista científica Nature. L’anunci arriba exactament un mes després de la seva difusió inicial, quan l’informe de Google es va publicar accidentalment. Ara, però, és oficial, és a dir, que els detalls complets de la investigació són públics i tota la comunitat científica pot examinar plenament el que Google que ha aconseguit.

Google ha explicat que el seu nou processador “Sycamore de 54 qubit” ha esta capaç de realitzar un càlcul en 200 segons que hauria trigat el “supercomputador” més potent del món 10.000 anys. Això suposaria que el càlcul, que involucrava números generats aleatoris, és essencialment impossible en un equip tradicional i no quàntic.

IBM, la companyia que gestiona el supercomputador que Google afirma haver batut és un competidor en informàtica quàntica, ha contesta l’anunci de Google. En una publicació publicada el passat dilluns al seu bloc, la companyia deia que la mateixa tasca es podia realitzar en un sistema clàssic en només 2,5 dies, en lloc dels 10.000 anys als que fa referencia Google. IBM diu que Google “no va tenir en compte l’abundant emmagatzematge als discos ” en estimar quant de temps trigaria el seu supercomputador tradicional a realitzar el càlcul.

Malgrat els intents d’IBM per minimitzar els èxits de Google, moltes persones de la comunitat investigadora han donat la benvinguda a la notícia, segons els científics citats pel New York Times, van assenyalar que l’avanç de Google es pot comparar amb el primer vol en avió dels germans Wright el 1903. Podríem estar a anys de tenir ordinadors quàntics útils per a tasques quotidianes, però les investigacions realitzades per Google podrien haver demostrat que, aquest futur és possible.

« Enrere