L’experiment del centre de dades submarí de Microsoft ressorgeix després de dos anys enfonsat a l’oceà.

L’experiment del centre de dades submarí de Microsoft ressorgeix després de dos anys enfonsat a l’oceà. Dimecres, Setembre 16, 2020

Resulta que enfonsar els centres de dades és una gran idea

El 2018, Microsoft va enfonsar un tub amb un centre de dades al fons del mar escocès, submergint un total de 864 servidors i 27,6 petabytes d’emmagatzematge a 35 metres de profunditat. La companyia ha informat que el seu darrer experiment ha estat tot un èxit, revelant troballes que mostren que la idea d’un centre de dades submarí és realment bona.

Llançar al fons del mar tot un centre de dades pot semblar estrany, però l’equip de Microsoft Project Natick va plantejar la hipòtesi que col·locar aquestes infraestructures a l’oceà donaria com a resultat un centre de dades més fiable i eficient energèticament. Els centres de dades terrestres tenen problemes seriosos com la corrosió per oxigen, la humitat i el control dels canvis de temperatures. Però en un entorn estanc a l’aigua amb un control de temperatura ajustat, apareixen molts menys problemes. La idea és que aquest tipus de servidors es puguin desplegar fàcilment en diferents mides, grans i petites a prop de les costes de les zones que ho necessiten, donant un millor accés local als recursos basats en el núvol.

Els beneficis són grans. Microsoft diu que el centre de dades submarins només ha tingut una vuitena part d’errors que un centre de dades terrestre, una millora realment espectacular. Aquest percentatge més baix d’errors és important, ja que és molt més difícil donar servei tècnic a un servidor espatllat quan es troba en un contenidor hermètic al fons de l’oceà.

La companyia ja fa temps que explora la idea de desplegar servidors submergits; el 2015, va submergir un centre de dades a la costa de Califòrnia durant diversos mesos com a prova de concepte per veure si els ordinadors sobreviurien al viatge. Aquesta ronda de proves va durar molt més temps, però, amb l’objectiu de demostrar que la companyia podia realitzar aquesta tasca a una escala pràctica i que es podria fabricar i produir per al seu ús en el món real.

Aviat podrem veure aquests tipus de centre de dades a les nostres costes, oferint serveis de proximitat amb un cost d’eficiència i resultat realment avantatjosos per les petites empreses del nostre territori.

« Enrere